top of page

Slaapproblematiek

Het is belangrijk om te onderzoeken wat de oorzaak is van een slaapprobleem of slaapstoornis. Verschillende oorzaken kunnen hier de oorzaak van zijn, zoals jonge kinderen, gebeurtenissen met grote impact (ziekte, scheiding, werk), last van slaapapneu, restless legs, of last van een verstoorde biologische klok. Mogelijk ook een psychische aandoening kan de oorzaak zijn van de slaapproblemen.
 

Bij insomnie (langdurige slapeloosheid) is cognitieve gedragstherapie de meest effectieve methode. Cognitieve gedragstherapie voor insomnie (CGT-i) is ook effectief bij mensen met insomnie in combinatie met een andere (psychiatrische) stoornis, bijvoorbeeld een depressie.

 

De behandeling bestaat o.a. uit psycho-educatie over slaap en de biologische klok, registratie-opdrachten, ontspanningsoefeningen, het uitdagen van irrationele gedachten over slaap (denk aan 'Ik MOET acht uur slapen anders word ik gek'), stimulus controle en slaaprestrictie. Stimulus controle houdt in dat het bed alleen gebruikt wordt om in te slapen, en dus ook dat iemand die niet kan slapen tijdelijk uit bed gaat. Slaaprestrictie houdt in dat het aantal uren in bed per nacht tijdelijk beperkt wordt, zodat het ritme hersteld wordt. Ook wordt de druk om te slapen opgebouwd, zodat er weer positieve ervaringen opgedaan kunnen worden met slapen. 

​

bottom of page