Zelfkennis en handvaten
Aan de basis voor persoonlijke ontwikkeling staat zelfkennis. Het gaat over het kennen van je eigen gebruiksaanwijzing. Je ontdekt als het ware jezelf en met dat inzicht ben je in staat beter leiding te geven aan je leven.
Zelfkennis is inzicht krijgen in jouw eigen unieke gebruiksaanwijzing. Weten wat je kwaliteiten en valkuilen zijn, wat je drijft en waar je energie van krijgt.
​
Een onderdeel hiervan is psycho-educatie, hier krijg je meer achtergrondinformatie over jouw psychische probleem. Wat zijn de kenmerken van je psychische probleem en wat is eraan te doen? Welke gevolgen heeft dit voor jou en je omgeving. En hoe zou je hiermee om kunnen gaan.
Daarnaast is het ook mogelijk om hier naasten bij te betrekken. Niet alles is makkelijk om uit te leggen wanneer je er zelf midden in zit, mogelijk helpt het om meer inzicht te geven aan de mensen om je heen.
​
Een concreet middel kan zijn een signaleringsplan.
Klachten kunnen terug keren en gewoontes hebben vaak een langere periode nodig om aan te passen. Om meer inzicht te krijgen in dit patroon, kan een signaleringsplan hier bij helpen. Als je weet door welke situaties je uit je evenwicht raakt en welke signalen daarbij horen, kun je vroegtijdig actie ondernemen om terugval te voorkomen.
Het signaleringsplan stel je samen met je behandelaar op. Je leert welke signalen en symptomen in jouw situatie duiden op een terugval. Daarnaast geeft het plan je inzicht in de factoren die je juist beschermen tegen een mogelijke terugval. In het plan komen ook de acties te staan die je kunt ondernemen om de stabiliteit te bewaren, het evenwicht te herstellen en een terugval te voorkomen. Voor familie en naasten is het met een signaleringsplan ook makkelijker om signalen te herkennen en daarop actie te ondernemen. Zo kunnen ze je helpen terugval te voorkomen.